Publisert av on 14. april 2023
Kategori: turtips

8 tips for å holde deg varm, tørr og trygg på tur

Å tilbringe tid utendørs i all slags vær kan være utfordrende og til tider ubehagelig hvis du ikke har riktig utstyr. Det er viktig å kle seg riktig for å holde seg varm og tørr på tur, uansett om det regner, blåser eller er kaldt. Her er noen tips for å hjelpe deg med å forberede deg på å takle alle slags værforhold:

 1. Lag på lag:
  Kle deg i lag slik at du kan regulere kroppsvarmen og tilpasse klærne etter værforholdene. Begynn med et fukttransporterende lag innerst mot huden, deretter et isolerende lag og til slutt et værbestandig lag på toppen.
 2. Velg riktig materiale:
  Velg klær som er laget av materialer som puster og transporterer fuktighet bort fra kroppen. Unngå bomull, da det absorberer fuktighet og tørker sakte.
 3. Ta med en vanntett og vindtett jakke og bukse:
  Sørg for at jakken og buksen er av høy kvalitet og passer godt. Det er viktig at de er vanntette og vindtette, spesielt hvis du skal ut på tur i regn eller sterk vind.
 4. Beskytt hodet, hendene og føttene:
  Ta med deg en lue, hansker og varme sokker. Velg også vanntette sko eller støvler for å holde føttene tørre.
 5. Ha med en poncho eller regntrekk:
  En poncho kan være en praktisk løsning hvis det regner mye. Den kan også brukes som en improvisert ly under pauser.
 6. Bruk riktig utstyr:
  Ta med deg en god sovepose, liggeunderlag og telt som passer til værforholdene du forventer å møte. Du kan også vurdere å ta med en bålpanne eller et kokeapparat for å lage varm mat eller drikke.
 7. Hold deg tørr:
  Hvis du blir våt, må du skifte klær så snart som mulig for å unngå hypotermi. Ta med ekstra klær og hold dem tørre i vanntette poser.
 8. Ha med en nødtelefon eller GPS:
  Vær alltid forberedt på uventede situasjoner. Ta med en nødtelefon eller GPS for å kunne kommunisere og tilkalle hjelp om nødvendig.

Å kle seg riktig og ha riktig utstyr kan være forskjellen på en hyggelig eller ubehagelig tur. Sørg for å forberede deg godt og hold deg varm og tørr i alle slags værforhold.